Addy's gids

 

 

 
English version

 

Gastenboek contact

Introductie
Twaalf manieren om aan iets te blijven werken tot het af is
Addy's gouden regels
Opruimen
Studeren
Over Addy's gids
Luisteren
Dating(1) - heb ik iets verkeerd gezegd?
Dating (2) – het verschil tussen een telefoontje
Relaties
Lijk ik op Addy?
Uitstellen
Slapen
Vergaderen
Addy's brein

ADD-onderzoek

Links

 


Twaalf manieren om aan iets te blijven werken tot het af is

 1. Werk vanuit je hart!
  Wees verliefd, wees boos,wees blij, wees geïrriteerd. En dat alles zo intens mogelijk. Intense gevoelens maken dingen spannend die eigenlijk saai zijn en ze verhogen zo je concentratievermogen. Je kunt het in stilte voelen of je kunt het uiten, afhankelijk van hoe je bent en van de situatie. Maar over het algemeen is uiten beter. Dat kan het gevoel versterken.

 2. Werk vanuit je hoofd!
  Bedenk truckjes, omwegen, ezelsbruggetjes. Zie er een uitdaging in om dingen die je niet goed kunt toch te doen, door ze op jouw manier te doen.

 3. Maak een lappendeken
  Als je iets moet schrijven, schrijf dan een stukje hier, een stukje daar, een stukje aan het eind, een stukje in het midden … Dat lijkt heel chaotisch en dat is het ook. Maar je maakt wel iets dat geleidelijk steeds groter kan worden. Als een site. Of een Powerpoint presentatie. Deze site is zo ook gebouwd: steeds een stukje over iets wat me te binnen schoot. Een stukje over de liefde, een stukje over werken, een stukje over studeren… Al die korte stukjes heb ik later samengevoegd, geordend, hier en daar een beetje bijgesteld of aangevuld, en toen had ik een site.

 4. Maak een plan en houd je er niet aan.
  Werk van achter naar voren, doe eerst iets wat je later pas moest doen.

 5. Daag jezelf uit
  Stel hele krappe deadlines, zodat je een topprestatie geleverd hebt als je ze toch haalt.

 6. Fantaseer
  Je verbeelding is een machtig instrument. Je kunt er dingen spannend maken die dat nog niet waren, je kunt er de wereld zo veel kleur mee geven dat je ervan gaat genieten. En soms ontdek je er van alles mee waardoor je de wereld juist beter leert kennen. Modelleren heet dat. Maar je verbeelding kun je ook heel goed gebruiken om je einddoel te visualiseren. Zie het voor je en houd het voor je. Als een worst.

 7. Zoek de flow
  Ga eens na wanneer je ooit heel lang geconcentreerd bezig was. Wat deed je? Bouwde je zandkastelen op het strand? Schreef je een sinterklaasgedicht? Een liefdesbrief? Zat je in een verhitte discussie over iets wat je aan het hart ging? Probeerde je toch nog voor 1 april de belastingaangifte rond te krijgen? Maak een lijstje van de bezigheden waar je ooit helemaal in opging. En ga dan eens na: wat deed je en waarom ging je er zo in op? Probeer wat je ook doet te laten lijken op die momenten.

 8. Gebruik alles
  Papieren en digitale agenda's, takenlijsten, reminders, gele briefjes, planborden. Kijk wat voor je werkt zo lang het werkt en probeer daarna iets anders. En als je alles geprobeerd hebt, begin je gewoon weer overnieuw.

 9. Werk samen
  Het hebben van teammates kan een lekkere stok achter de deur zijn. Zorg er wel voor dat ze goed zijn en dat ze een beetje strak in de leer zijn. Dat haalt het beste uit jou. Weersta de verleiding om je te omringen met mensen die net zo creatief zijn als jij. Je krijgt dan een team dat prachtige luchtkastelen ontwerpt die nooit afgebouwd zullen worden.

 10. Steeds tot de volgende boom
  Het is goed om een einddoel voor ogen te hebben en dat te visualiseren (zie 6). Maar dat is soms een heel eind. Neem dan een voorbeeld aan de jogger die het doel heeft om de 10 kilometer te halen en die het na 5 kilometer al helemaal gehad heeft. Zijn lichaam zegt 'stoppen'. En zijn geest eigenlijk ook. Wat hij dan doet is zich voornemen om in ieder geval door te gaan tot de volgende boom, een paar honderd meter verderop. Als hij daar is, focust hij op de volgende boom, weer een paar honderd meter verderop. En zo gaat hij door tot hij over de negen kilometer is. Dan is het eind zo dichtbij dat de laatste kilometer ook nog wel lukt.

 11. Praat hardop
  Praat over wat je doet. Denk hardop. Misschien doe je dat al lang (zou niet vreemd zijn), maar weet dat dit ook werkt om je gedachten erbij te houden. 'Zo, nu hebben we punt elf gehad en zal ik eens met punt twaalf aan de slag gaan.'

 12. Twitter
  Twitter is speciaal uitgevonden voor Addy's. Ze houden de wereld ermee op de hoogte hoe ver ze al zijn en houden hen scherp. Facebook mag ook.

 

 

Geef je e-mailadres als je geïnformeerd wilt worden over nieuwe onderwerpen:

Powered by NotifyList.com

 


Het Web Addy's Gids

 

 

attention deficit disorder tips omgaan met ADD