Addy's gids

 

 

 
English version

 

Gastenboek contact

Introductie
Twaalf manieren om aan iets te blijven werken tot het af is
Addy's gouden regels
Opruimen
Studeren
Over Addy's gids
Luisteren
Dating(1) - heb ik iets verkeerd gezegd?
Dating (2) – het verschil tussen een telefoontje
Relaties
Lijk ik op Addy?
Uitstellen
Slapen
Vergaderen
Addy's brein

ADD-onderzoek

Links

 


Studeren

Je boek ligt al een uur lang open op dezelfde pagina. Steeds begin je en realiseert je bij de vierde alinea dat al drie alinea’s lang niet meer weet waar het over gaat. Morgen is het tentamen en je zit al twee dagen te blokken zonder verder te komen. Waardeloos voelt dat. Zonde ook van de tijd. Is er een manier om het toch te redden?
Nee, er is niet ‘een manier’. Er zijn verschillende maniertjes die soms werken. Probeer ze en wissel ze vooral af.

 1. Als het kan, doe dan een werkstuk in plaats van een tentamen. Praat er eventueel over met de docent. Er zijn er die flexibel zijn.

 2. Moet je toch blokken, probeer dan zo veel mogelijk bezig te zijn (ook fysiek) met de stof:
  • Je kunt de tekst oreren: theatraal voorlezen. Maak er een mooie show van, misschien zelfs voor de spiegel.
  • Zet strepen onder de woorden die belangrijk zijn. Scoor er minstens 10 per pagina.
  • Maak een lijstje met trefwoorden. Minstens 10 per pagina. Je kunt jezelf een doel stellen: zoveel woorden in zoveel tijd.
  • Maak een spiekbriefje. Ook als je het niet gebruikt.
  • Vertel na elke alinea of pagina jezelf in je eigen woorden wat je gelezen hebt.
  • Maak een website over het onderwerp.
  • Maak schema’s van wat je aan het leren bent, met blokjes, rondjes, streepjes en pijlen.
  • Doe alsof je college moet geven over de stof en maak je eigen powerpoint. Met filmpjes en leuke plaatjes. Geef eventueel dat college aan je hond Bob. Of Flip de huismuis. Of de familie zilvervis.

 3. Werkstukken zijn voor Addy niet makkelijk, maar minder erg dan tentamens. De kunst is om een begin te maken en vervolgens om de vaart erin te houden. Qua begin: maak een inhoudsopgave en vul alles impulsief in. Mag ook met trefwoorden. En negeer de handleidingen die zeggen dat je eerst je stof bestudeerd moet hebben. Dat geldt voor de rest van de wereld; niet voor jou. Neem het alleen in zoverre door dat je een (voorlopige) inhoudsopgave kunt maken . Bij het invullen zoek je dan steeds op wat je nodig hebt. Als het lekker gaat, of zelfs als het best een beetje gaat, ga dan door. Eten kan later. Slapen ook. Alleen roken niet.

 4. Voor veel mensen werkt het om dingen samen te doen met iemand anders. Misschien iemand was op wie je indruk wilt maken of iemand bij wie er een competitiegevoel is.

 5. Je leest hierboven niets over motivatie en inspiratie. Het is moeilijk om die op te wekken. Ik denk dat je vaak gewoon moet accepteren dat je niet gemotiveerd bent qua lesstof (zou je waarschijnlijk wel zijn als het geen lesstof was, maar een documentaire – en zowaar, soms vind je documentaires over de lesstof online). Ik denk dat Addy daar heel vaak niet de inspiratie uit kan halen. Het gaat dan domweg om het scoren van studiepunten en het diploma. En om de uitdaging het ondanks alles toch te halen.

Geef je e-mailadres als je geïnformeerd wilt worden over nieuwe onderwerpen:

Powered by NotifyList.com

 


Het Web Addy's Gids

 

 

attention deficit disorder tips omgaan met ADD